Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Tarikh: 28 Jun 2022 (Selasa)
Masa: 9.00 pagi – 5.00 petang
Tempat: Bilik Mesyuarat Utama & Bilik Seminar PTAR
Peserta: 19 orang

Objektif :

a. Memperkasa fungsi dan tugas Pustakawan yang menguruskan hal ehwal Perpustakaan Digital
b. Meningkatkan tahap penggunaan Perpustakaan Digital berdasarkan kepada sasaran tahun 2022

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Majlis Perasmian Bangunan Arkib Universiti Teknologi Mara Shah Alam oleh YBhg. Profesor Datuk Ts Dr Hajah Roziah Mohd Janor, Naib Canselor , UiTM pada Tarikh 25 Mei 2022 di bangunan baru Bangunan Jabatan Arkib Universiti, UiTM Shah Alam .

Sejarah penubuhan Jabtan Arkib Universiti.

Pada 28 Mac 1980 beberapa pegawai dari Arkib Negara Malaysia telah berkunjung ke Bahagian Pentadbiran UiTM untuk melihat bagaimana proses pengurusan rekod dilaksanakan. Dua tahun kemudian barulah penubuhan Unit Arkib UiTM pada 2 Januari 1982 dibawah tanggungjawab Bahagian Pentadbiran Pejabat Pendaftar. Seterusnya Unit Arkib telah dinamakan sebagai Unit Rekod dan Arkib pada awal Januari 1986 selaras dengan keperluan pengurusan rekod ITM.

Pada 1 Jun 2015 berlaku penstrukturan semula Pejabat Pendaftar yang meletakkan pengurusan rekod dan arkib UiTM kepada Perpustakaan Tun Abdul Razak. Perkara ini telah diputuskan melalui mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Universiti (JKE) Bil. 6/2015 bertarikh 10 Jun 2015. Di bawah pengurusan Perpustakaan Tun Abdul Razak, Bahagian Arkib telah dibuat penjenamaan kepada Jabatan Arkib Universiti. Perkara ini telah dipersetujui dari keputusan Mesyuarat Majlis Eksekutif Universiti (MEU) Bil. 5/2016 bertarikh 1 Mac 2016.

  

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Briefing on Digital Library Services, For Coordinator Franchise Program UiTM in Qaiwan International University (QIU) Iraq.

Date:  Wednesday, 16 February 2022

Time:  3.00 p.m - 04.00 p.m. (Malaysia)/10.00 a.m – 12.00 p.m (Iraq) 

Online Platform:Zoom Meeting

Sinergi antara Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR -UiTM Library) dengan Institut Pendidikan Berterusan dan Pengajian Profesional (iCEPS) iaitu program Ekplorasi Perpustakaan Digital UiTM  untuk kemudahan para peserta Program Pembelajaran Jarak Jauh UiTM separuh masa melalui kandungan digital pembelajaran terbuka LMS (Learning Mangement System), VLE (Learning Mangement System), iClass & Ufuture  MOOCs yang dibanggunkan oleh iCEPS. 

Objektif program adalah menerangkan kepada Penyelaras Program Francais  UiTM di Universiti Antarabangsa Qaiwan (QIU) Iraq tentang penggunaan perkhidmatan dan koleksi digital Perpustakaan seperti Online Database, Exam Paper, eBOOK, Open Access Discovery, Repositori Institusi UiTM, Local Content Hub, MyKnowledge Management, Live Chat With Librarian dan lain-lain.

Semoga inisiatif ini dapat meningkatkan tahap penggunaan Perpustakaan Digital UiTM.

https://youtu.be/sisNSzE-CtM

Qaiwan International University (QIU) Iraq merupakan antara salah satu rakan francais  UiTM di Timur Tengah melalui perjanjian kerjasama pada 14/9/2020 ,  sebagai institusi pendidikan tertinggi yang bergabung dengan Maya, yang merupakan salah satu syarikat Kumpulan Qaiwan, yang telah menandatangani perjanjian dengan UiTM, dan perjanjian ini adalah untuk menawarkan lima program perubatan di Kurdistan. Diberitakan Pelajar boleh memohon program ini pada tahun akademik 2020-2021 ini di QIU di Sulaymaniyah. 

Antara program yang mungkin akan ditawarkan 

DS240- BACHELOR OF DENTAL SURGERY

PH240- BACHELOR OF PHARMACY (HONS.)  

HS246- BACHELOR OF OPTOMETRY (HONS.)  

HS242- BACHELOR OF MEDICAL IMAGING (HONS.)  

HS241- BACHELOR OF MEDICAL LABORATORY TECHNOLOGY (HONS.)  

CS240- BACHELOR OF INFORMATION TECHNOLOGY (HONS.)

https://www.facebook.com/watch/?v=785715912190258

Foto sekitar Taklimat Perkhidmatan Perpustakaan Digital bagi Penyelaras Program Francais  UiTM di Universiti Antarabangsa Qaiwan (QIU) Iraq.

 

 
 
 


 

Speaker: Mr. Ahmad Faizar Bin Jaafar (Haji), (Senior Librarian) This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Moderator: Mr.Mohamad Faris Ismat Bin Jaafar, (Clerk) This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. From iCEPS ( Transnasional Education Department),Qaiwan International University (QIU), Iraq

antara wakil dari Qaiwan International University (QIU) Iraq 

1.Kanar Roshen Tariq (Director of Administration and Registration) 

Coordinator UiTM Franchaise Program This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

2.Zhyar Yassin Abdullah, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

3.Muhammed Nawzad M. Ramzi,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

4.Pesheen Mustafa Hussein, IT This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

1.Noor Syamimie Binti Zakaria-Assistant Registrar

2.Zainal Izuddin Bin Saharudin-Executive Officer (International)

3.Hasfarizatul Akmal Binti Hassan  (International)

4.Aishah Najiha Binti Johari (International)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Satu lawatan Benchmark terhadap sistem digital di PTAR, UiTM dari Bahagian Kawalselia Radiasi Perubatan (BKRP), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang diketuai oleh En Mohd Amin bin Yaakob Ketua Penolong Pengarah Kanan.

Tarikh: 9 Februari 2022

Masa: 10:00 pagi – 1:00 petang

Tempat: Bilik Seminar, Perpustakaan Tun Abdul Razak

Universiti Teknologi Mara (UiTM)

40450 Shah Alam, Selangor

Bahagian Kawalselia Radiasi Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia.sedang berusaha memperkemaskan pengurusan Bahagian melalui pelaksanaan aktiviti-aktiviti inovasi. Bahagian  (BKRP) ini mengambil maklum berhubung kecermerlangan kumpulan inovsi di Perpustakaan UiTM dalam aspek pendigitalan , transformasi pengurusan dokumen  dan arkib

Selamat datang diucapkan kepada semua pegawai  dari Bahagian Kawalselia Radiasi Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia, ke Jabatan Perpustakaan Digital,  Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM

Berikut Antara Foto Aktiviti Lawatan

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

11 November 2021,  Shah Alam: Majlis Hari Kemuncak Bulan Inovasi dan Kualiti 2021 telah berjalan dengan lancar secara hibrid di Aras 7 Canselari UiTM serta melalui saluran YouTube UiTM Channel dan Zoom sempena Hari Kualiti Sedunia 2021.

Penyampaian Anugerah Kualiti Naib Canselor (AKNC) 2020 telah diadakan di Majlis Kemuncak Bulan Inovasi UiTM pada 11 November 2021, 

Anugerah Kualiti Naib Canselor yang dikenali juga sebagai AKNC merupakan satu anugerah yang mengiktiraf pengurusan yang serius dalam membudayakan kualiti di dalam pengurusan masing-masing. Penganugerahan AKNC berdasarkan kepada mengikut bidang tumpuan, mengikut kriteria, pembentangan terbaik, kategori Kampus Negeri, kategori Fakulti, kategori Bahagian/Pusat/Unit dan seterusnya juara keseluruhan. Tahniah diucapkan kepada pemenang pada tahun ini.

 

Alhamdulillah , Tahniah dan Syabas kepada Perpustakaan Tun Abdul Razak

 

Anugerah Kecemerlangan Operasi (OE)

🏆Juara Keseluruhan Kecemerlangan Operasi

- Pengurusan Bahan Repositori Institusi Universiti

Kategori Pentadbiran

🥇Johan

- Pengurusan Bahan Repositori Institusi Universiti

Kategori Kewangan

💎Saguhati

Proses Cadangan Pembelian Buku (WILS)

 

Anugerah Konvensyen KIK UiTM

🧕Anugerah Fasilitator Terbaik (Puan Rapeah Mohd Redzuan)

🥇Penarafan Perak 

 

Anugerah Kualiti Naib Canselor

🥇Johan Kategori Bahagian

 

 

 

#keluargaUiTM

#bulaninovasi